Nemački investicioni moral pogoršan je u julu, nakon što je indeks ekonomskog sentimenta oštro pao na -17,7 poena sa -8,5 poena prethodnog meseca, pokazuju podaci ZEW instituta.

Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su blago pogošanje na -10,5 poena.

Iz Instituta napominju da su visoke kratkoročne stope zaduživanja u evrozoni i SAD, kao i slabo izvozno tržište poput Kine, glavni razlozi negativnog sentimenta.

Pad je u skladu sa skorašnjim Ifo pregledom nemačkog poslovnog morala i Sentix indeksom evrozone, koji su takođe pali više od očekivanja.

ZEW poslovni sentiment oštro pao u julu 

Izvor: ZEW institut

Indeks Instituta koji meri kako investitori trenutno procenju nemačku privredu takođe je pao u julu, i to tri poena na -59,5 poena.

Privreda nemačke na kraju prvog tromesečja upala je u tehničku recesiju, nakon što je lična potrošnja koja je glavni pokretač evropske ekonomije pritisnuta visokom inflacijom.

Ekonomisti ne očekuju značajnija poboljšanja do kraja godine, ako ni zbog čega ono zbog oštrog rasta kamata koje su tek počele da utiču na privrednu aktivnost.

U odvojenoj objavi, nemačka inflacija u junu, harmonizovana prema propisima EU, porasla je na 6,8 odsto, a rast je zabeležila i bazna inflacija koja je dostigla 5,8 odsto sa 5,4 odsto u maju.

Izvor: Reuters, Momentum