Sentiment nemačkih potrošača nastavio je da se popravlja kako se približavamo novoj godini, nakon što su mere državne pomoći koje su imale za cilj da ublaže visoke cene energenata počele da daju efekta, pokazalo je istraživanje GfK instituta .

Institut je saopštio da je njegov indeks potrošačkog raspoloženja porastao na -37,8 u januaru sa blago revidiranog čitanja od -40,1 ​​u decembru, i iznad prognoza analitičara koje je Reuters anketirao od -38,0.

Ovo je treći mesec za redom kako se poboljšava poverenje nemačkih potrošača, ali je ono i dalje na niskoj tački. Oktobar je doneo najniže čitanje ovog parametra u poslednjih deset godina na -42,8.

Iz Instituta su naveli da je oporavak i dalje na klimavim nogama i da bi mogao da bude osujećen ukoliko se dese nepredviđene okolosti poput novog značajnog skoka cene energenata ili pogoršanja geopolitičke situacije.

Sva tri podindeksa su zabeležila rast u decembru, uz najveći skok podindeksa očekivanih prihoda, koji je porastao na -43,4 sa -54,3 u prethodnom mesecu, pošto su se cene energenata poslednjih nedelja bile umerene, a država je građanima namirila račune za gas u decembru.

Sentiment iznad nule pokazuje godišnji rast privatne potrošnje, dok promena od jednog poena odgovara promeni u privatnoj potrošnji od 0,1 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum