Prodaja novih kuća u SAD neočekivano je porasla u oktobru, pre svega usled povećanja prodaje na jugu zemlje, ali verovatno predstavlja samo pauzu u višemesečnom trendu slabljenja tržišta nekretnina.

Prodaja novih kuća porasla je 7,5 odsto na godišnje prilagođenu stopu od 632 hiljade jedinica, znatno iznad očekivanja od 570 hiljada.

Prodaja na jugu zemlje skočila je nakon što je u prethodnom mesecu zabeležen veliki pad kada je uragan zahvatio Floridu i delove Džordžije i Južne Karoline. Oktobarsko povećanje je ipak bilo slabijeg inteziteta u odnosu na avgust.

Stope na stambene kredite ove godine su preskočile nivo od sedam procenata, što je više nego dvostruko povećanje u samo godinu dana, i odlučujuće su uticale na usporavanje prodaje i gradnje, ali i doprinele padu cena nekretnina.

Skorašnji pad kamata na stambene kredite od pola procentnog poena, najveća je korekcija još od 2008. godine, i mogla bi da pomogne da se stabilizuje tražnja za nekretninama.

Pored rasta prodaje od 16 odsto na jugu, tražnja na severoistoku je takođe porasla, dok su  zapadno i srednjozapadno tržište zabeležili korekciju.

Izveštaj je takođe pokazao da je medijalna prodajna cena novih kuća porasla 15,4 odsto na godišnjem nivou na 493 hiljade dolara.

Prodaja novih kuća odnosi se na oko 10 odsto tržišta i uzima se u obračun kada su ugovori potpisani. Ovaj pokazatelj se smatra dosta ažurnijim pokazateljom u odnosu na prodaju postojećih kuća koje se obračunavaju kada se transakcija u potpunosti završi.

Izvor: Bloomberg, Momentum