Tražnja za trajnim potrošnim dobrima u maju na američkom tržištu je ojačala, što je još jedan od signala otpornosti američke privrede.

Nove narudžbine trajnih potrošnih dobara porasle su prošlog meseca 1,7 odsto, pokazuju podaci američkog Ministarstva trgovine, što je treći mesec zaredom kako se beleži uzlazni trend. Aprilski podatak je revidiran naviše na 1,2 odsto.

Majski rast narudžbina u velikoj meri je bio vođen narudžbinama aviona. Međutim, ono što je obećavajuće, ključni indikator izgleda za korporativna ulaganja — narudžbine kapitalnih dobara mimo oblasti odbrane, isključujući avione — porastao je 0,7 odsto u maju, nadovezujući se na rast u aprilu. Analitičari su očekivali stagnaciju ovog pokazatelja.

Narudžbine kapitalnih dobara mimo odbrambene industrije isključujući avione

Izvor: Axios

Solidan trend u nabavkama kapitalnih dobara je poslednji podatak u nizu koji pokazuju da se američka preduzeća nisu stegla oko trošenja gotovine što je uobičajeno u recesionim okolnostima.

Otežavajuća okolnost u narednom periodu svakako će im biti nastavak pooštravanja monetarne politike Fed-a koji će sa novim dizanjem kamata dati malo razloga koporacijama da povećavaju proizvodnju ili primaju nove radnike.

Izvor: Axios, Momentum