Avgustovski izveštaj sa tržišta rada u SAD pokazao je neočekivani rast stope nezaposlenosti, dok je broj stvorenih radnih mesta došao neznatno iznad očekivanja.

Američka privreda kreirala je 187 hiljada novih radnih mesta, iznad očekivanih 170 hiljada, pokazali su podaci američkog Ministarstva rada.

Prethodni meseci su značajno korigovani naniže – jul za 30 hiljada na 157 hiljada, dok je jun smanjen za 80 hiljada na 105 hiljada novih radnih mesta, što je najslabije povećanje od decembra 2020. godine.

Treći mesec zaredom kreirano manje od 200 hiljada radnih mesta 

Izvor: CNBC

Stopa nezaposlenosti je neočekivano porasla u julu na 3,8 odsto i nalazi se na najvišem nivou od februara 2022. godine. Povećanje stope došlo je kao posledica rasta participacije radne snage na 62,8 odsto, što je njen najviši nivo od februara 2020. godine, neposredno pre izbijanje pandemije.

Prosečna satnica povećana je 0,2 odsto na mesečnom nivou i 4,3 odsto na godišnjem, i oba podatka su bila ispod očekivanja od 0,3 i 4,4 odsto, respektivno.

Iako je avgust kao mesec najvolatiniji kada je u pitanju procena podataka sa tržišta rada i često bude predmet revizija, ovaj izveštaj bi mogao biti od posebne važnosti za Fed koji bi na zasedanju 19-20. septembra trebalo da odluči o podizanju kamata.

Tržište i dalje očekuje da u septembru neće doći do rasta kamata, dok su današnji izveštaj investitori dočekali u blagom optimizmu uz lagani rast tržišta akcija.

Izvor: CNBC, Momentum