Američka privreda u junu dodala je nešto više radnih mesta nego što je bilo očekivano, ali je nezaposlenost porasla, vidi se iz podataka Ministarstva rada objavljenih u petak.

Tokom juna stvoreno je dodatnih 206 hiljada novih poslova, što je bilo iznad konsenzusa od 200 hiljada i majskog revidiranog podatka naviše od 218 hiljada.

Stopa nezaposlenosti je neočekivano skočila na 4,1 odsto, što je njen najviši nivo od oktobra 2021. godine. Tržište je očekivalo nepromenjenu stopu od četiri procenta.

Stopa nezaposlenosti najviša u skoro tri godine

Izvor: CNBC

Stopa participacije radne snage, koja obuhvata zaposlene i nezaposlene koji aktivno traže posao, povećana je 0,1 procentni poen na 62,6 odsto.

Najveći doprinos rastu zapošljavanja dali su vladini poslovi (70 hiljada pozicija), a slede zdravstvena zaštita sa 49 hiljada, socijalna pomoć sa 34 hiljada i građevinarstvo sa 27 hiljada.

Nekoliko sektora je zabeležilo smanjenje zaposlenosti, uključujući poslovne usluge (17 hiljada) i maloprodaju (devet hiljada).

Kada su u pitanju nadnice, rast je bio u skladu sa očekivanjima – 0,3 odsto na mesečnom nivou odnosno 3,9 odsto godišnje.

Akcije na Volstritu sredinom trgovačkog dana beleže novi rast, a S&P 500 je u plusu oko petine procenta.

Izvor: CNBC, Momentum