O aktuelnim kretanjima na regionalnim tržištima kapitala, razlozima za slabu likvidnost i odsustvo većih investitora za Bloomberg Adria TV govorio je Nenad Gujaničić, glavni broker Momentum Securities-a.

Glavno obeležje tržišta u Adria regionu je nedostatak likvidnosti, stranih institucionalnih investitora, ali i malih ulagača i kvalitetnih kompanija u koje se može uložiti, smatra Gujanićić.

Ako govorimo o padu vrednosti indeksa, slovenačka berza je najviše pala jer ima dobru likvidnost, kao i hrvatsko tržište kapitala, s tom razlikom što hrvatsko ima izuzetno jake penzione fondove i u tom smisli drže te cene mnogo otpornijim. Hrvatsko tržište ni tokom velikih kriza poput Agrokora nije imalo tolike fluktuacije jer ima jake fondove, oni imaju više od dve milijarede evra u udelima kompanija, kazao je Gujaničić za Bloomberg Adria TV.

„Dok je slovenačko tržište skroz drugačije, ljubljanski indeks ima didvidendni pirnos od 6-7 odsto, što je u svetskim okvirirma izuzetno dobro. Ne možemo reći da su akcije skupe, ali zbog veoma malog broja tih jakih tržišnih učesnika vrlo lako dolazi do pada cena“, navodi on.

Za više informacija, pogledajte video: