Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIIS) usvojio je biznis plan za 2023. godinu čiji je cilj obezbeđivanje stabilnog poslovanja i realizacija ključnih projekata u veoma promenljivom makroekonomskom okruženju, saopštila je kompanija.

Usvojenim biznis planom predviđen je ambiciozni investicioni program u narednom periodu, a u 2023. godini biće uložena 49,1 milijarda dinara.

Kako je navedeno, NIS će nastaviti sa finansiranjem ključnih razvojnih projekata u svim oblastima poslovanja, a najviše sredstava biće izdvojeno za segment istraživanja i proizvodnje nafte i gasa. Od konkretnih projekata u toj oblasti NIS će nastaviti da radi na razvoju naftnih i gasnih polja u Srbiji, kao i svojih aktiva u regionu. Takođe, radiće se na razvoju projekta za monetizaciju gasa, kao i razvoju projekta proizvodnje vodonika.

NIS je najavio nastavak pripreme treće faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, a u oblasti prometa planira se izgradnja i rekonstrukcija devet benzinskih stanica.

Kao što je poznato, NIS je sa izbijanjem pandemije značajno smanjio ulaganja na 25 milijardi dinara, u 2021. na 20 milijardi dinara, dok je u prvih devet meseci tekuće godine CAPEX iznosio tek 12 milijardi dinara. U poslednjoj godini pre izbijanja pandemije NIS-ova kapitalna ulaganja su iznosila 42 milijarde dinara.

Izvor: NIS, Momentum