Protekla sedmica donela je prekid silaznog trenda kada je u pitanju domaće tržište akcija, ali uz smanjeni obim investicione aktivnosti. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je 1,7 odsto na 893,5 poena.

Ubedljivo najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je skočila 6,1 odsto na 783 dinara, stizavši krajem sedmice i do nivoa od 800 dinara koji je poslednji put viđen krajem 2014. godine.

Kompanija je najavila da će u četvrtak, 27. aprila, posle trgovanja, objaviti kvartalne rezultate za period januar-mart koji bi trebalo da pokažu koji nivo profitabilnosti bi kompanija mogla da održi ove godine nakon rekordnih rezultata u 2022.

Investitori će najkasnije do kraja maja, kada se očekuje sazivanje redovne skupštine akcionara, saznati na koji način će NIS raspodeliti prošlogodišnju rekordnu nekonsolidovanu dobit od 93,5 milijardi dinara.

Ukoliko akcionarima pripadne 25 odsto profita kao i proteklih godina, bruto dividenda će iznositi 143,3 dinara po akciji što daje aktuelni dividendni prinos od 18,3 odsto.

Pravo na dividendu imaće akcionari sa tim statusom na dan dividende koji je deset dana pre održavanja skupštine akcionara koja se obično održava krajem juna.

Izvor: Momentum