Naftna industrija Srbije (NIIS) i duvanska industrija Philip Morris (DINNPB) jedine su berzanske kompanije koje su se svrstale na listi najvećih izvoznika u prvih sedam meseci ove godine koju je objavilo Ministarstvo finansija.

NIS je u periodu januar-jul ostvario izvoz od 201,1 milion evra, što je znatno ispod prošlogodišnjeg rezultata, iako nema javno dostupnih uporedivih podataka, usled niže cene sirove.

Philip Morris je zabeležio izvoz od 171,1 milion evra što je izvesno bolji rezultat nego u istom periodu prošle godine kada je izvoz u prvih devet meseci bio neznatno preko ove brojke.

Vodeći izvoznici su kineske kompanije Serbia Zijin Mining sa izvozom od 631,2 miliona evra odnosno Serbia Zijin Bor Copper sa izvozom od 427,5 miliona evra.

Treća na listi je kineska HBIS grupa sa izvozom od 374,3 miliona evra, sledi Tigar Tyres sa izvozom od 292,7 miliona evra, te Leoni sa 292,2 miliona evra.

Ukupna vrednost izvoza najvećih 15 izvoznika u periodu januar-jul iznosila je 4,2 milijarde evra, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Izvor: Ministarstvo finansija, Momentum