Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) okončale su proteklu sedmicu iznad nivoa od 700 dinara po prvi put od početka marta 2020. godine, neposredno nakon izbijanja pandemije.

NIS je bio ubedljivo najprometnija akcija na Beogradskoj berzi protekle sedmice, u kojoj je inače zabeležena nešto intezivnija investiciona aktivnost.

NIS je registrovao promet od 23,8 miliona dinara uz rast cene na nedeljnom nivou od 3,7 odsto na 705 dinara. Nedeljni maksimum ova hartija je dostigla na nivou od 710 dinara gde se isprečila velika nezadovoljena ponuda, verovatno od strane domaćih penzionih fondova.

Ovi institucionalni investitori imaju regulatorna ograničenja u pogledu visine udela u pojedinačnim hartijama pa, s obzirom da su u velikoj meri izloženi NIS-u, svaki rast vrednosti ovih akcija nužno vodi smanjivanju pozicije.

Penzioni fondovi Dunav osiguranja i Generali osiguranja su najveći manjinski akcionari NIS-a koji u ovoj kompaniji kombinovano drže vlasnički udeo od oko 2,3 odsto koji po poslednjoj ceni vredi oko 22,6 miliona evra.

Izvor: Momentum