Domaće tržište akcija stiglo je protekle sedmice do najvišeg nivoa od početka oktobra, nakon što je nastavljen rast akcija Naftne industrije Srbije (NIIS) uz minorne promete. Ukupna realizacija na tržištu, zahvaljujući državnim obveznicama, dostigla je 497,3 miliona dinara (4,2 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 0,8 odsto na 879,1 poen.

NIS je ponovo bio najprometnija akcija u indeksnoj korpi, ali uz skroman promet od nepunih devet miliona dinara. Akcije ove najveće kompanije na Beogradskoj berzi skočile su dodatnih 2,9 odsto na 813 dinara, što je najviša vrednost NIS-a od kraja maja kada se ovim akcijama još uvek trgovalo sa pravom za raspodelu prošlogodišnje dobiti. Nakon prolaska preseka za dividendu i objavljenih loših rezultata za drugi kvartal, NIS je početkom avgusta padao i ispod nivoa od 690 dinara, dok se trenutno prilagođeno za isplaćenu dividendu nalazi na najvišem nivou u poslednjih deset godina.

Dunav osiguranje (DNOS) je nastavilo višenedeljni trend skromnih prometa oko nivoa od 980 dinara. Ukupna realizacija protekle sedmice iznosila je 3,1 milion dinara. Akcije Tehnogasa (TGAS) koji predstavlja hartiju sa najboljim prinosom u tekućoj godini blago su porasle na 15.525 dinara uz realizaciju od 1,5 miliona dinara. Akcije Metalca (MTLC) blago su oslabile na 1.580 dinara uz minorno trgovanje. Kompanija je u petak objavila da je uputila ponudu za preuzimanje akcija u zavisnom preduzeću Metalac Proleter.

Izvor: Momentum