Prva sedmica oktobra donela je lagani rast domaćeg tržišta akcija zahvaljujući Naftnoj industriji Srbije (NIIS), dok je ukupan promet povećan usled većeg trgovanja državnim obveznicama. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je pola procenta na 891,2 poena, dok je ukupan promet dostigao 1,5 milijardi dinara (12,7 miliona evra).

Akcije iz indeksne korpe zabeležile su prilično skromno trgovanje, a najveći promet od 3,1 milion dinara registrovalo je Dunav osiguranje (DNOS). Akcije Dunava oslabile su 0,6 odsto na 966 dinara uz prilično oslabljenu tražnja koja se povukla duboko ispod nivoa od 1.000 dinara.

Gro rasta na tržištu donela je Naftna industrija Srbije koja je skočila 2,7 odsto na 756 dinara uz skromno trgovanje od 1,8 miliona dinara. Ovaj rast došao je pre svega kao posledica oskudne ponude pa je na momente NIS stizao i do višemesečnog maksimuma od 788 dinara. Cena sirove nafte pala je prošle sedmice više od 11 procenata što je dovelo do velike korekcije u ceni akcija globalnih naftnih kompanija.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) ostao je na nepromenjenom nivou nakon nastavka pritiska na strani ponude, dok je Jedistvo Sevojno (JESV) poraslo na 7.000 dinara nakon što je kompanija obnovila program sticanja sopstvenih akcija.

Izvor: Momentum