Naftna industrsija Srbije (NIIS) objaviće godišnje rezultate poslovanja 21. februara u 13h, saopštila je ova kompanija koja je iza sebe ostavila najuspešniju godinu u istoriji.

Kao što je već poznato, NIS je u prvih devet meseci ostvario neto dobit od 69,4 milijardi dinara u odnosu na prošlogodišnjih 13,3 milijarde dinara.

Posmatrano samo u trećem tromesečju, NIS je ostvario neto profit na nivou od 25,7 milijardi dinara što je znatno bolji rezultat u odnosu na prošlu godinu, ali slabiji u odnosu na rekordni drugi kvartal koji je doneo profit od 28,1 milijardu dinara.

Kvartalni profiti Naftne industrije Srbije (u mlrd RSD)

*procena rezultata za period oktobar-decembar

Veliki rast profitabilnosti kompanije omogućili su osim visokih cena nafte i rast tražnje na tržištu ali i povećani tržišni udeo kompanije, posebno u maloprodaji.

Iako je cena Brenta u poslednjem tromesečju zabeležila minimalni pad, očekuje se da je NIS i u ovom periodu u velikoj meri nadmašio prošlogodišnje rezultate poslovanja. Sveukupno posmatrano, očekuje se da je NIS u prošloj godini ostvario neto profit od najmanje 700 miliona evra što je rekordni krajnji rezultat u istoriji kompanije.

Akcije NIS-a od početka novembra kada su objavljeni rezultati poslovanja za treći kvartal beleži rast od 15-ak procenata, a po poslednjoj ceni od 707 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 115,3 milijarde dinara (oko 983 miliona evra).

Izvor: NIS, Momentum