Naftna industrija Srbije (NIIS) objaviće kvartalne rezultate poslovanja i polugodišnji finansijski izveštaj u četvrtak, 27. jula, saopštila je kompanija.

Nakon rekordne prošle godine usled izuzetno povoljnih uslova poslovanja, sve naftne kompanije pa i NIS suočavaju se sa padom ključnih finansijskih parametara. Neto profit NIS-a u periodu januar-mart iznosio je 11,7 milijardi dinara i bio je slabiji za četvrtinu u odnosu na prošlu godinu.

Ovo smanjenje došlo je u prvom redu zbog pada prosečne cene sirove nafte za 20 procenata na 81,3 dolara po barelu, pa su „skuplje zalihe“ uticale na krajnji rezultat kompanije.

Kompaniju u 2023. čekaju veoma visoki uporedni brojevi (neto profit, u mlrd RSD)

Izvor: NIS

Prosečna cena sirove nafte u drugom tromesečju iznosila je oko 78 dolara po barelu što je 31,5 odsto niže u odnosu na uporedni period prošle godine. Zahvaljujući naglom rastu cene sirove nafte nakon izbijanja rata u Ukrajini, NIS je u drugom tromesečju prošle godine ostvario rekordan kvartalni rezultat od 28,1 milijardu dinara.

Akcijama NIS-a nakon prolaska preseka za dividendu trguje se uglavnom u rasponu od 710-720 dinara. Kao što je poznato, skupština akcionara je i ove godine odobrila raspodelu 25 odsto ostvarene dobiti odnosno dividendu u bruto iznosu od 143,3 dinara po akciji.

Izvor: NIS, Momentum