Naftna industrija Srbije (NIIS) saopštila je da će rezultate poslovanja za drugi kvartal i prvih šest meseci ove godine objaviti u petak, 29. jula, u 12 časova.

Nakon odličnog prvog tromesečja u kojem je kompanija ostvarila neto profit od 15,6 milijardi dinara, očekuje se da je dobar poslovni trend nastavljen i u periodu april-jun, pre svega usled nastavka rasta cene sirove nafte. U drugom tromesečju prosečna cena Brenta iznosila je nepunih 114 dolara po barelu što je za 65,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Takođe, doprinos rastu bi trebalo da donese i veća potrošnja u odnosu na isti period prošle godine s obzirom na potpuno ukidanje svih restrikcija u vezi sa pandemijom. Na negativnoj strani su ograničene cene goriva merama Vlade i otežano snabdevanje sirovom naftom.

NIS je u drugom tromesečju prošle godine ostvario neto profit od 4,5 milijarde dinara, dok je 2021. godinu završio sa dobitkom od 21,8 milijardi dinara. Odlukom skupštine akcionara četvrtina ove dobiti biće podeljena akcionarima u iznosu od 35,46 dinara po akciji što daje prinos od 5,9 odsto.

Izvor: NIS, Momentum