Proteklu trgovačku sedmicu obeležio je početak sezone objave kvartalnih rezultata poslovanja koju je tradicionalno otvorila Naftna industrija Srbije (NIIS). Ukupna promet u trgovanju iznosio je 1,3 milijarde dinara (11,4 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 0,3 odsto na 876,8 poena.

NIS je objavio prilično razočaravajuće rezultate za drugo tromesečje, premda se znalo da će oni biti lošiji u odnosu na prošlu godinu kada je kompanija uživala povoljan ambijent visokih cena sirove nafte i vanredno visoke tražnje usled efekata stvaranja zaliha. Međutim, pad profitabilnosti je bio u velikoj meri iznad očekivanja tržišta jer je u kvartalu ostvaren profit od svega dve milijarde dinara u odnosu na oko 28 milijardi prošle godine. Objava rezulata donela je  veliki pritisak na strani ponude pa su akcije NIS-a završile sedmicu ispod psihološke granice od 700 dinara gde su se poslednji put nalazile krajem januara tekuće godine. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 10,2 miliona dinara.

Akcije Dunav osiguranja (DNOS) nastavile su trend laganog oporavka i nedelju okončale u plusu 1,4 odsto na 1.011 dinara, dok je posle dužeg vremena među prometnijim akcijama našao se gornjomilanovački Metalac (MTLC).

Dobitnike je predvodilo Jedinstvo iz Sevojna (JESV) koje je skočilo skoro 10 procenata na 7.149 dinara uz neveliko trgovanje. Ova kompanija je najavila da će u ponedeljak, 31. jula, objaviti kvartalne rezulate poslovanja.

Izvor: Momentum