Američke potrošačke cene u SAD porasle su u novembru manje nego što se očekivalo, što je još jedan znak da visoka inflacija nastavlja da popušta.

Indeks potrošačkih cena u novembru porastao je 0,1 odsto u odnosu na prethodni mesec odnosno 7,1 odsto na godišnjem nivou, saopštilo je Ministarstvo rada.

Ekonomisti su očekivali rast na mesečnom nivou od 0,3 odsto i rast od 7,3 odsto u odnosu na novembar prošle godine.

Bazna inflacija, koja isključuje volatilne cene hrane i energenata, porasla je na mesečnom nivou 0,2 odsto i 6,0 odsto na godišnjem nivou. I ovi podaci bili su ispod konsenzusa od 0,3 odnosno 6,1 odsto, respektivno.

Godišnja promena indeksa potrošačkih cena u SAD

Izvor: CNBC

Veliki doprinos usporavanju inflacije dale su cene energenata koje su smanjene na mesečnom nivou 1,6 odsto, pre svega usled pada cene goriva od dva odsto. Na godišnjem nivou, cene energenata i dalje beleže snažan skok od 13,1 odsto. Cene hrane porasle su 0,5 odsto i bile su više u odnosu na prošlu godinu za 10,6 odsto.

Troškovi stanovanja, koji čine trećinu pondera u indeksu potrošačkih cena, nastavili su da se povećavaju, stopom od 0,6 odsto na mesečnom nivou i 7,1 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Izveštaj o inflaciji dolazi dan ranije nego što će Fed doneti odluku o novom povećanju kamata. Tržište je i pre izveštaja o inflaciji očekivalo usporavanje rasta kamata na 50 baznih poena, a sada je gotovo izvesno da će ovakva odluka biti i doneta.

Indeksi akcija beleže snažan rast u pred-trgovanju. Indeks S&P 500 beleži rast od 2,8 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, u plusu 3,8 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum