Ekonomski indikator koji Fed najviše prati kada je u pitanju kretanje inflacije porastao je u avgustu manje od očekivanja, signalizirajući da su rastuće kamate centralne banke počele da daju rezultate.

Indeks troškova lične potrošnje, izuzimajući hranu i energente, porastao je 0,1 odsto na mesečnom nivou, što je bilo ispod konsenzusa od 0,2 odsto. Na godišnjem nivou, pokazatelj je bio u skladu sa očekivanjima od 3,9 odsto.

Uporedo sa blagim rastom inflacije, lična potrošnja u tekućim cenama porasla je 0,4 odsto mesečno u odnosu na julski rast od 0,9 odsto. U realnim okvirima, potrošnja je porasla 0,1 odsto nakon rasta od 0,6 odsto u julu.

Uključujući hranu i energente, inflacija je porasla 0,4 odsto na mesečnom nivou odnosno 3,5 odsto godišnje u odnosu na junskih 3,2 odsto.

Inflacija na mesečnom nivou je pre svega vođena troškovima energenata, koji su ubrzali 6,1 odsto, dok su cene hrane porasle  0,2 odsto. Na godišnjem nivou, energenti su pojeftinili 3,6 odsto, dok su cene hrane povećane 3,1 odsto.

Višegodišnji Fed-ov target inflacije je dva odsto gde se poslednji put indeks troškova lične potrošnje nalazio u februaru 2021.

Fed je u septembru pauzirao sa podizanjem kamata, a verovatnoća za očekivano još jedno povećanje do kraja godine smanjena je nakon objave izveštaja. Sada je verovatnoća novog rasta kamata u novembru pala sa 27,5 na 15 odsto odnosno za decembarsko povećanje sa 42 na 31 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum