Na današnjoj sednici, Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Stopa na depozitne olakšice zadržana je na nivou od 4,50 odsto, dok je stopa na kreditne olakšice povećana na 7,00 odsto.

Pri donošenju ovakve odluke, Izvršni odbor NBS-a je imao u vidu da su, i pored znakova popuštanja, globalni troškovni pritisci i uvozna inflacija i dalje visoki i da je potrebno ograničiti njihove indirektne efekte na rast cena na domaćem tržištu, koji se mogu prenositi putem inflacionih očekivanja, kao i uticati na deo pritisaka koji dolaze sa strane tražnje, navodi se u saopštenju centralne banke.

Izvršni odbor je naveo da su pad svetskih cena energenata, rešavanje zastoja u globalnim lancima snabdevanja i smanjenje troškova kontejnerskog transporta u velikoj meri doprineli slabljenju globalnih troškovnih pritisaka, što bi trebalo da utiče i na usporavanje domaće inflacije u narednom periodu.

Međutim, NBS ukazuje i na neophodnost daljeg vođenja oprezne monetarne politike zbog prisutnih geopolitičkih tenzija, te mogućih inflatornih pritisaka nakon popuštanja restriktivnih zdravstvenih mera u Kini koje bi mogle povećati tražnju za energentima i primarnim proizvodima, samim tim i usporiti proces smanjenja globalne inflacije.

Inflacija je u Srbiji u januaru na mesečnom nivou iznosila 1,4 odsto, a međugodišnje 15,8 odsto, navodi NBS, a prema njenim najavama očekuje se da će međugodišnja inflacija ostati povišena i u nastavku prvog tromesečja ove godine. Nakon toga, inflacija bi trebalo da se nađe na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini ove godine i povratak u granice cilja sredinom 2024. godine, navodi NBS.

Izvor: NBS, Momentum