Sputana visokim kamatnim stopama, inflacijom i ratom u Ukrajini, očekuje se da će svetska ekonomija naredne godine značajno usporiti, ali verovatno izbeći recesiju, navodi se u saopštenju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

OECD je naveo da će svetska ekonomija ove godine rasti 3,1 odsto, što je nagli pad sa 5,9 odsto u 2021. godini, na samo 2,2 odsto sledeće godine, pre nego što će se ubrzati na 2,7 odsto u 2024. godini.

OECD je saopštio da globalno usporavanje neravnomerno pogađa globalnu ekonomiju, pri čemu Evropa snosi najveći teret jer rat u Ukrajini utiče na njenu poslovnu aktivnost i podstiče rast cena energenata.

Očekuje se da rast privrede evrozone dostigne 3,3 odsto u tekućoj godini, a potom uspori na 0,5 u 2023. pre nego se oporavi na 1,4 odsto u 2024. godini. Ovo je neznatno bolja prognoza u odnosu na septembar kada je OECD prognozirao ovogodišnji rast od 3,1 odsto i 0,3 odsto u narednoj godini.

Kako zatezanje monetarne politike većine centralnih banaka uzima maha i slabi pritisak cene energenata, OECD očekuje da će inflacija u zemljama članicama pasti sa preko devet procenata ove godine na 5,1 odsto u 2024.

Međutim, navodi se da je dalje pooštravanje monetarnih mera potrebno u većini razvijenih zemalja, kao i u zemljama u razvoju, ali i bolje targetiranje fiskalnih mera kojima nacionalne vlade pokušavaju da ublaže posledice visoke inflacije.

Izvor: Bloomberg, Momentum