Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) saopštila je da globalni privredni rast usporava više nego što se predviđalo usled nastavka rata u Ukrajini, rizika od inflacije i energetske krize koji prete da gurnu u recesiju glavne svetske privrede.

I dok ova organizacija i dalje očekuje nivo privrednog rasta u tekućoj godini od 3,0 odsto, sada se očekuje usporavanje svetske privrede na 2,2 odsto u 2023. godini u odnosu na u junu predviđanu stopu od 2,8 odsto.

Naročito izražena revizija očekivanja data je za evrozonu čiji bi rast prema prognozi OECD-a u narednoj godini trebalo da iznosi svega 0,3 odsto nakon 3,1 odsto u tekućoj godini, što implicira da bi ovaj ekonomski i politički blok najmanje jedan deo godine proveo u recesiji. U junu je očekivana stopa rasta za narednu godinu od 1,6 odsto.

Najveća privreda evrozone, Nemačka, suočava se sa padom privrede u narednoj godini od 0,7 odsto, dok je u junu prognoziran rast od 1,7 odsto.

Za američku privredu OECD planira rast u tekućoj godini od 1,5 odsto i samo 0,5 odso u 2023. godini, u odnosu na očekivanja rasta iz juna od 2,5 i 1,2 odsto, respektivno.

S druge strane, za kinesku privredu su smanjena očekivanja u tekućoj godini na 3,2 odsto sa junskih 4,4 odsto, dok se u 2023. godini očekuje rast od 4,4 odsto u odnosu na 4,9 odsto prognoziranih u junu.

Izvor: Reuters, Momentum