Američko tržište rada tokom oktobra bilo je u boljoj formi od očekivanja uprkos kontinuiranom podizanju kamata od strane Fed-a koji pokušava da zauzda inflaciju „hlađenjem“ tržišta rada.

Američka privreda u proteklom mesecu kreirala je 261 hiljadu novih radnih mesta, saopštilo je Ministarstva rada, što je bilo iznad očekivanja analitičara od 205 hiljada.

Iako je bolji od očekivanja, oktobarski podatak predstavlja najmanje mesečno povećanje još od decembra 2020. godine. Ipak, koliko sporo ide „hlađenje“ tržišta rada pokazuje i podatak da je pre izbijanja pandemije prosečan mesečni broj dodatih radnih mesta bio znatno niži, na nivou od 164 hiljade.

Broj otvorenih radnih mesta na američkom tržištu rada (u 000)

Izvor: Trading Economics

Stopa nezaposlenosti, pak, povećala se na 3,7 odsto sa prognoziranih 3,5 procenata. Rast stope nezaposlenosti došao je čak i nakon što je procenat radno sposobnih Amerikanaca koji imaju posao ili su u potrazi za njim smanjen za 0,1 procentni poen na 62,2 odsto.

Današnji mešoviti podaci s tržišta rada verovatno neće mnogo promeniti najavljenu trasu Fed-a. Tržište očekuje podizanje kamate za još 50 baznih poena u decembru i još jedno takvo povećanje u februaru.

Izvor: CNBC, Momentum