Broj otvorenih radnih mesta kod američkih poslodavaca neočekivano je porastao za 437 hiljada u septembru, što odaje utisak neravnoteže između recesonih pritisaka i jakog tržišta rada.

Raspoložive pozicije na tržištu rada u avgustu skočile su 6,5 odsto na 10,72 miliona u odnosu na avgustovski naviše revidiran podatak od 10,28 miliona, što je bilo značajno iznad konsenzusa od 10 miliona.

Zabeleženi rast radnih mesta u odnosu na prošli mesec bio je predvođen sektorima hoteli i restorani (rast od 215 hiljada), zdravsto i socijalna pomoć (115 hiljada), transport i skladištenje i komunalne usluge (111 hiljada), dok su veleprodaje i finansije i osiguranje pali 104 i 83 hiljade, respektivno.

Stanje otvorenih radnih mesta prema broju nezaposlenih 

Izvor: Reuters

Podaci pokazuju da je više od 1,85 radnih mesta bilo raspoloživo po svakoj formalno nezaposlenoj osobi u septembru, dok je u mesecima pre pandemije kada je stopa nezaposlenosti takođe bila oko 3,5 odsto ovaj podatak bio oko 1,2. Takođe, JOLT pregled je pokazao snagu i podatkom da je u septembru više od 4 miliona ljudi napustilo posao, što je pola miliona više u odnosu na vreme pre pandemije.

Veoma jak JOLT pregled pokazao je da ekonomija i dalje slabo oseća posledice agresivne monetarne politike i stimuliše inflaciju na duži vremenski period. Stoga je ishod sutrašnjeg zasedanja Fed-a prilično izvestan, sa očekivanim dizanjem kamata za 75 baznih poena, dok glavno pitanje ostaje naznaka odluke na decembarskom zasedanju.

Izvor: WSJ, Momentum