Online prodavac jeftine garderobe, Shein, podneo je početkom juna dokumentaciju za inicijalnu ponudu akcija (IPO) britanskom regulatoru tržišta, navodi Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Ova kompanija koja je osnovana u Kini, i koja je vrednovana 66 milijardi dolara u prikupljanju kapitala prošle godine, počela je još ranije da ispituje mogućnosti listiranja na Londonskoj berzi nakon što se susrela sa preprekama za kotaciju u Njujorku.

Još uvek nije poznato kada bi IPO mogao da bude sproveden, ali je izvesno da je kompanija informisala kineskog regulatora oko promene inicijalno planiranog mesta za listing.

Londonska berza – istorijski najveći IPO-i (u mlrd USD)

Izvor: Reuters, Dealogic

Britanskom regulatoru obično treba nekoliko meseci da sprovede postupak odobrenja IPO-a. Nakon dobijanja „zelenog svetla“ od britanskog i kineskog regulatora, Shein bi mogao biti u poziciji da javno objavi nameru za listing u Londonu.

Nakon ovog postupka bio bi pokrenut proces formiranja cene preko bukbildinga pre nego što se akcije zvanično uključe na tržište.

Shein je imao plan da se listira u SAD, ali je naišao na prepreke i u zemlji i u inostranstvu. Kompanija se u novembru obratila američkoj Komisiji za hartije od vrednosti, ali i kineskom regulatoru koji nije preporučio ovaj listing usled problematičnih lanaca snabdevanja odnosno činjenice da se gro proizvodnje nalazi na kineskom tržištu.

I pojedini političari u Britaniji su doveli u pitanje Shein-ovu podobnost i pozvali na veću kontrolu njegovih praksi rada, lanaca snabdevanja i korišćenja oslobađanja od plaćanja poreza.

Izvor: Reuters, Momentum