Ifo indeks poslovne klime, koji ocenjuje trenutno stanje nemačke privrede i meri očekivanja u narednih šest meseci, nastavio je oporavak i u januaru, reflektujući usporavanje inflacije u najvećoj evropskoj ekonomiji i poboljšane poslovne izglede.

Indeks poslovne klime porastao je u januaru četvrti mesec zaredom na 90,2 poena, što je bilo u skladu sa očekivanjima, i iznad decembarskih 88,2. Poslednji put ovi nivoi su viđeni u leto prošle godine.

Rast je podstaknut znatno manje pesimističnim očekivanjima, iako su kompanije nešto manje zadovoljne svojom trenutnom situacijom, saopštio je institut, navodeći da je pad indeksa tekućih uslova podsetnik da privreda i dalje nije prebrodila sve poteškoće.

Podaci o poslovnoj klimi u Nemačkoj

Izvor: Ifo institut

Očekuje se da će najveća ekonomija evrozone ove godine uspeti da izbegne recesiju sa ekonomskim rastom od 0,2 odsto, navodi se u godišnjem ekonomskom izveštaju nemačke vlade.

Nemački indeks akcija, DAX 40, beleži snažan uzlazni trend od početka godine, dok se od kraja septembra oporavio skoro 25 procenata.

Izvor: Reuters, Momentum