Poslovni moral u Nemačkoj u novembru porastao je više od očekivanjima, što je donekle ublažilo strahove od oštrog pada ekonomske aktivnosti u najjačoj evropskoj privredi, pokazuju podaci Ifo instituta.

Indeks poslovne klime u novembru  porastao je na 86,3, sa revidiranih 84,5 poena u oktobru. Ekonomisti su očekivali blago povećanje na nivo od 85,0 poena.

Takođe su popravljena očekivanja nemačkih kompanija za narednih šest meseci sa 75,9 na 80,0, daleko iznad konsenzusa od 77,0 poena.

Podaci o poslovnoj klimi u Nemačkoj

Izvor: Ifo institut

Ifo institut je u saopštenju naveo da bi skorašnji strahovi od oštre recesije usled rastućih cena energenata „mogli da budu dosta blaži nego što se očekivalo“ s obzirom na činjenicu da se „sentiment u nemačkoj privredi popravio“.

Nemačke kompanije u ključnom industrijskom sektoru su „značajno manje pesimistične“ oko budućnosti, s obzirom da je neizvesnost oko nadolazećih poslovnih uslova pala, premda je ostala na povišenim nivoima.

Poslovna klima u nemačkom uslužnom sektoru je takođe snažno porasla.

Indeks nemačkih akcija, DAX 40, danas je preskočio nivo od 14.500 poena, oporavivši se od kraja septembra za više od 20 procenata.

Izvor: Investing, Momentum