Domaće tržište akcija priklonilo se prošle sedmice negativnom sentimentu sa svetskih berzi, zabeleživši oštar pad od dva odsto, mereno indeksom Belex15. Ukupan promet na tržištu iznosio je solidnih 895 miliona dinara (7,6 miliona evra), ali u prvom redu zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama.

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je oslabila 0,7 odsto na 725 dinara uz promet od 16,9 miliona dinara, dok su u centru pažnje ulagača bile kompanije koje su objavile polugodišnje finansijske izveštaje.

Akcijama Dunav osiguranja (DNOS) trgovalo se uglavnom oko nivoa od 1.000 dinara uz promet od 10,1 milion dinara. Ova najveća domaća osiguravajuća kuća objavila je rezultate poslovanja za prvih šest meseci koji su pokazali oporavak profitabilnosti nakon očajnog prošlogodišnjeg rezultata usled većih rashoda po osnovu likvidniranih šteta.

Messer Tehnogas (TGAS) je bio među prometnijim akcijama sa realizacijom od 6,7 miliona dinara i padom cene od 1,7 odsto na 16.900 dinara. I ova kompanija je objavila polugodišnje izveštaje koji su pokazali snažan rast prihoda i skok dobiti od 54 odsto, uprkos visokim troškovima električne energije. I nakon prošlonedeljne korekcije, Tehnogas u septembru registruje skok od devet procenata.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) spustio se ponovo ispod granice od 2.000 dinara, dok je Metalac (MTLC) oslabio 5,7 odsto na 1.510 dinara, u danu kada je najavio konsolidaciju vlasništva u zavisnom preduzeću Proleter.

Izvor: Momentum