Inflacija u evrozoni u martu pala je na najniži nivo u poslednjih godinu dana nakon nastavka pada troškova energenata.

Harmonizovani indeks potrošačkih cena u evrozoni spustio se u martu na 6,9 odsto, u odnosu na 8,5 odsto prethodnog meseca, što je njegov najniži nivo od februara prošle godine.

Ovaj pad usled korekcije u ceni energenata od 0,9 odsto bio je oštriji u odnosu na konsenzus ekonomista okupljenih oko Reuters-a koji su očekivali inflaciju na nivou od 7,1 odsto.

Inflacija u evrozoni u martu najniža u godinu dana

Izvor: NYT

Ovo bi moglo pojačati zahteve ka Evropskoj centralnoj banci (ECB) da odustane od trenda povećanja kamata koje se već nalaze na najvišem nivou of svetske finansijske krize 2008. godine.

Nedavna previranja u bankarskom sektoru takođe su povećale izglede od smanjenog kreditiranja u narednom periodu koje bi moglo i da uspori inflaciju ali i rast u narednim mesecima.

Međutim, zvaničnici ECB-a su na prošlom zasedanju signalizirali da će nastaviti da podižu kamate i u maju ako se situacija sa bankarskim sistemom ne pogorša.

Kada je reč o baznoj inflaciji, koja isključuje volatilne cene energenata i hrane, tu je situacija i dalje dosta lošija. Bazna inflacija u evrozoni dostigla je u martu istorijski najvišu vrednost od 5,7 odsto u odnosu na 5,6 odsto prethodnog meseca.

Izvor: FT, Momentum