Kineske berze pretrpele su danas jedan od najgorih trgovačkih dana u istoriji, usled strahova da bi predsednik Si Đinping mogao da iskoristi svoj reizbor da obnovi kampanju protiv najvećih kompanija u zemlji i njihovih vlasnika.

Akcije u Hong Kongu su bile posebno pogođene – indeks Hang Seng je pao za čak šest procenata, dok su fjučersi na Hang Seng Tech indeks pali 8,2 odsto što je njegov najniži nivo u istoriji, nakon što je Si završio svoju očekivanu konsolidaciju vlasti na kongresu Komunističke partije u dramatičnim okolnostima.

U govoru na kongresu, Si je takođe pozvao na „regulisanje mehanizma akumulacije bogatstva“, što se tumači da je upereno na najbogatije biznismene u zemlji.

Kongres je takođe potvrdio široko rasprostranjena očekivanja da će Si popuniti stalni komitet politbiroa, najmoćnijeg tela koje donosi odluke u vladi, sa svojim lojalnim ljudima. Veći broj probiznis lidera, koji su familijarni sa zapadnim tržištima, kao što su premijer Li Kećijang i trgovinski predstavnik Liu He, razrešeni su dužnosti.

Akcije Alibabe pale su više od 11 procenata na 61,7 hongkoških dolara, dok je gotovo identičan pad na 206,2 hongkoških dolara pretrpeo Tencent Holdings. I jedna i druga kompanija poslednjih godina se nalaze na meti kineskih regulatora sa očitom političkom kampanjom da se zaustavi njihova ekonomska moć koja je postala pretnja Komunističkoj partiji.

Izvor: Reuters, Momentum