Kineski izvoz u maju oslabio je znatno iznad očekivanja, dok je uvoz nastavio pad sa lošim izgledima za globalnu tražnju, posebno kada su u pitanju razvijena tržišta, što povećava skepsu oko brzine oporavka svetske privrede.

Druga po veličini svetska privreda porasla je u prvom tromesečju više od očekivanja zahvaljujući snažnom rastu sektora usluga i nagomilanim narudžbinama iz perioda pandemije, ali je industrijska proizvodnja potom usporila s obzirom da su rastuće kamate i inflacija pritisle tražnju na američkom i evropskom tržištu.

Majski izvoz pao je 7,5 odsto na godišnjem nivou, pokazali su zvanični državni podaci, mnogo više od očekivane blage korekcije od 0,4 odsto.

Uvoz je opao 4,5 odsto, bolje od prognoziranog smanjenja od 8,0 odsto i aprilskog pada od 7,9 odsto.

Ovi podaci se uklapaju u rastući broj indikatora koji sugerišu da kineski postpandemijski oporavak gubi na snazi, što bi moglo da podstakne kinesku državu na dodatne podsticaje.

Kineska država projektovala je rast privredne aktivnosti u 2023. na oko pet odsto, nakon što je prošle godine promašen cilj i zabeležen skroman rast BDP-a od tri odsto.

Izvor: Reuters, Momentum