Kineski uvoz je oštro pao u aprilu, dok je izvoz porastao usporenom stopom, što su novi signali slabe domaće tražnje uprkos ukidanju pandemijskih mera i pritiska na privredu koja se uporedo suočava sa hlađenjem globalnog rasta.

Uvozna aktivnost tokom aprila oslabila je 7,9 odsto u odnosu na pad od 1,4 odsto prošlog meseca, dok je izvoz porastao 8,5 odsto u odnosu na ekspanziju od 14,8 odsto u martu.

Analitičari okupljeni oko Reuters-a očekivali su uvoz na nivou prošle godine dok je prognoziran rast izvoza od 8,0 odsto.

Trgovinska aktivnost Kine ukazuje na usporeni oporavak ove privrede

Izvor: Reuters

Kineska privreda porasla je u prvom tromesečju više od očekivanja zahvaljujući snažnom rastu sektora usluga koji nije pratila industrijska proizvodnja, a poslednji trgovački podaci ukazuju da će biti dug i naporan put da se dostigne predpandemijski momentum u domaćoj privredi.

Analitičari procenjuju da će globalna kampanja pooštravanja monetarne politike koja traje poslednjih 12-18 meseci i skorašnja previranja u bankarskom sektoru ostati prepreka za bolje poslovne izglede i kineske i svetske privrede.

Kineski državni zvaničnici ove godine očekuju rast privredne aktivnosti od oko pet odsto nakon što su prošle godine žestoko promašili cilj. Iako je rast u prvom tromesečju doneo izvesno olakšanje, takođe je povećao skepsu prema izgledima za naredni period usled višegodišnjih problema na tržištu nekretnina, usporenog rasta cena i gomilanja bankarske štednje.

Izvor: Reuters, Momentum