Domaće tržište akcija oslabilo je protekle sedmice najviše od kraja juna nakon što su akcije Metalca (MTLC) u velikoj transakciji pretrpele oštar pad vrednosti. Ukupan promet u trgovanju iznosio 317,1 milion dinara (2,7 miliona evra), dok je indeks Belex15 oslabio 2,2 odsto na 872,2 poena.

Ubedljivo najprometnija akcija bio je Metalac koji se stropoštao 8,5 odsto na 1.450 dinara uz promet od 97,7 miliona. Najveći deo prometa posledica je velike transakcije od četvrtka u kojoj je isprometovano 3,3 odsto od ukunog broja akcija, a prodavac je bio inostrani investicioni fond Global Macro Capital Opportunities. Akcije Metalca koje proteklih godina prilično zaostaju za učinkom indeksa Belex15 spustili su se na nivo gde su se nalazile krajem 2016. godine.

Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) posle dve sedmice spustile su se ponovo ispod psihološke granice od 800 dinara uz promet od 11,5 miliona dinara. Tražnja za NIS-ovim akcijama nakon što su stigle do najvišeg nivoa u proteklih pola godine prilično je oslabila, te je neminovno usledila korekcija.

Izvor: Momentum