Nakon što je preko vikenda, pod okriljem švajcarskih regulatora, dogovoreno preuzimanje problematične banke Credit Suisse od strane UBS-a, prilično iznenađujuće je došla i vest da će vlasnici obveznica ove banke vrednih 17 milijardi dolara ostati bez svoje imovine.

Kao deo ovog velikog sporazuma, švajcarski finansijski regulator Finma doneo je odluku da se otpiše relativno rizična klasa duga Credit Suisse-a, AT1 obveznice, pa će njihovi vlasnici proći znatno lošije od vlasnika akcija.

Credit Suisse je saopštio da je o ovoj odluci regulatora obavešten uz finalne detalje o preuzimanju od strane UBS-a vrednog tri milijarde franaka, koje je obelodanjeno sinoć nakon nekoliko dana intenzivnih pregovora.

Ova odluka, koja je iznenadila tržišta, naročito sa aspekta da je prednost data akcionarima u odnosu na vlasnike duga, mogla bi imati široke posledice s obzirom na moguću rasprodaja obveznica ostalih evropskih banaka.

Akcije Credit Suisse-a pale su na današnjem trgovanju oko 60 odsto na 0,75 franaka, dok je UBS zabeležio korekciju veću od šest odsto na oko 16 franaka.

Evropske banke u proseku su oslabile preko dva odsto nakon što su prošle sedmice pretrpele gubitke od 11 procenata.

Izvor: FT, Momentum