Britanska privreda zabeležila je pad u avgustu, stavljajući dodatni pritisak na Vladu i centralnu banku dok pokušavaju da pronađu izlaz iz aktuelne krize.

Industrijska proizvodnja i građevinarstvo su oslabili tokom meesca, dok su sektor zdravstvene zaštite i turizma oštro pali. Sveukupno, bruto domaći proizvod (BDP) pao je 0,3 odsto u odnosu na jul, dok su analitičari očekivali stagniranje privrede u ovom mesecu.

Julski rast je revidiran naniže sa ranije objavljenih 0,2 na 0,1 odsto, a posmatrano u tri meseca zaključno sa avgustom BDP je pao 0,3 odsto što je prvi pad od početka 2021. godine kada se zemlja i dalje borila sa pandemijom.

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je juče da očekuje da britanski BDP poraste naredne godine ali minornom stopom od 0,3 odsto. Ovo je ipak bolja prognoza u odnosu na nemačku i italijansku privredu koje očekuje pad naredne godine s obzirom na veliku zavisnost snabdevanja gasom od Rusije.

Podaci o padu britanske privrede dolaze dan nakon što je Bank of England (BoE) ponovo bila prinuđena da interveniše na tržištu obveznica kako bi zaustavila krizu likvidnosti u industriji penzionih fondova koja je nastala nakon oštrog rasta prinosa na obveznice pošto je vlada najavila masivni program pomoći putem smanjivanja poreza i davanja subvencija za energente.

BoE je saopštila da planira da vanredni program intervencija na tržištu obveznica okonča u petak.

Izvor: Reuters, Momentum