Inflacija u evrozoni u decembru oslabila je značajno više od očekivanja, ali su cenovni pritisci nastavili da rastu što će verovatno prinuditi Evropsku centralnu banku (ECB) da nastavi sa dizanjem kamata u narednom periodu.

Indeks potrošačkih cena 20 zemalja koje koriste evro porastao je u decembru 9,2 odsto na godišnjem nivou sa 10,1 odsto prethodnog meseca, znatno ispod očekivanja analitičara okupljenih oko Reuters-a koji su prognozirali stopu od 9,7 odsto.

Međutim, ovaj dobar podatak zamagljuje mnogo lošije trendove s obzirom da je najveći deo smanjenja došao sa strane nižih cena energenata dok su sve ključne komponente bazne inflacije ubrzale.

Bazna inflacija koja isključuje volatilne cene hrane i energenata ubrzala je sa 6,6 na 6,9 odsto, dok je bazni indeks potršačkih cena kada se isključe alkohol i duvan porastao sa 5,0 na 5,2 odsto.

Inflacija usluga i industrijskih dobara mimo energetike, koje ECB pomno prati kako bi procenila dugotrajnost rasta cena, ubrzana je, povećavajući zabrinutost da je rast cena uporniji nego što se strahovalo.

Analitičare brine i činjenica da je decembarska ukupna inflacija pala i zbog jednokratnih mera, kao što su državne subvencije, što bi u januaru moglo dovesti do daljeg rasta inflacije.

Međutim, iako volatilnost ostane visoka u narednim mesecima, inflacija je verovatno dostigla vrhunac i pravo pitanj je koliko brzo se može približiti cilju ECB-a od dva odsto.

Izvor: Reuters, Momentum