Inflacija u Nemačkoj značajno je usporila u martu usled nižih cena energenata, ali je bila iznad očekivanja što stvara povećani pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) za dalje zaoštravanje monetarne politike.

Nemački indeks potrošačkih cena, harmonizovan sa drugim zemljama EU, porastao je na 7,8 odsto u martu, pokazuju preliminarni podaci.

Na mesečnom nivou ovaj rast je iznosio 1,1 odsto.

Ovi podaci su bili iznad očekivanja analitičara koji su očekivani godišnji rast od 7,5 odsto i povećanje na mesečnom nivou od 0,8 procenata.

Cene hrane su nastavile da beleže natprosečni rast, skočivši na godišnjem nivou 22,3 odsto, dok je gotovo celokupno usporavanje na godišnjem nivou došlo zahvaljujući ceni energenata koje su porasle svega 3,5 odsto u odnosu na mart 2022. godine.

Izvestan doprinos usporavanju inflacije dao je i treći paket pomoći nemačke vlade, navodi se u saopštenju statističkog zavoda.

I dok su se cene energenata vratile na nivou pre početka rata u Ukrajini, ECB očekuje da ovaj uticaj neće u potpunosti ublažiti inflaciju pre svega usled očekivanog pritiska na tržištu rada. Trenutni rast nadnica u EU je na nivou od 5-6 odsto što je najviša stopa u više decenija.

ECB očekuje pad ukupne inflacije ispod tri procenta do kraja godine i nada se da će ovo smanjenje ublažiti i pritiske na strani tržišta rada.

Izvor: Reuters, Momentum