Američka banka Wells Fargo & Co objavila je u petak pad profita u trećem kvartalu od 31 odsto nakon što je nagomilala troškove u vezi sa prevarnom praksom u prošlosti i povećala rezervisanja uoči mogućeg usporavanja privredne aktivnosti.

Prihod u periodu jul-septembar porastao je 3,6 odsto na 19,50 milijardi dolara i bio je iznad očekivanja od 18,78 milijardi dolara. Prilagođena dobit po akciji (EPS) od 1,30 dolara takođe je bila iznad konsenzusa od 1,09 dolara.

Banka je pretrpela trošak od dve milijarde dolara (0,45 dolara po akciji) koji se odnosi na parnice, obeštećenje kupaca i regulatorna pitanja u vezi sa prevarnom praksom iz prošlosti što je umanjilo izveštajni EPS na 0,85 dolara.

Kada su u pitanju troškovi po kreditima, banka je u kvartalu rezervisala 784 miliona dolara u odnosu na pozitivan efekat od 1,4 milijarde dolara prošle godine, kada su vladini stimulansi ubrzali oporavak privrede nakon izbijanja pandemije.

S druge strane, aktuelni rast kamata doprineo je snažnom rastu neto prihoda od kamata koji su u kvartalu skočili 35,8 odsto na 12,1 milijardu dolara. Banka je povećala očekivanje u pogledu rasta neto prihoda od kamata u tekućoj godini sa 20 na 24 odsto.

Uprava je u naglasila da nadgleda efekte visoke inflacije i povećanih kamata, kao i razvoj geopolitičkih rizika, ali je zadržala optimistični pristup zbog jakih operativnih margina i jake kapitalne pozicije. Banka očekuje da gubici po kreditima nastave da rastu, ali je tajming ovog povećanja prilično nepredvidiv.

Akcije Wells Farga porasle su na trgovanju u petak 1,9 odsto na 43,2 dolara, dok od početka godine beleže pad od 10 procenata.

Izvor: Reuters, Momentum