Predsednik američkog Fed-a, Džerom Pauel, pozvao je u petak na veću pozornost u borbi protiv inflacije, upozorivši da bi mogla da uslede dodatna povećanja kamatnih stopa.

Premda priznaje da je postignut napredak i kaže da će Fed paziti kuda ide dalje, čelnik ove centralne banke je rekao da je inflacija i dalje iznad nivoa na kojima se kreatori monetarne politike osećaju komforno. On je napomenuo da će Fed ostati fleksibilan dok razmišlja o daljim potezima, ali nije dao naznake da je spreman da uskoro počne sa ublažavanjem kamata.

„Iako se inflacija pomerila sa vrhunca – što je dobrodošao scenario – i dalje je previsoka“, rekao je Pauel na godišnjem skupu Fed-a u Džekson Holu. „Spremni smo da dalje povećavamo stope ako je potrebno i nameravamo da držimo politiku na restriktivnom nivou sve dok ne budemo uvereni da se inflacija kreće održivo prema našem cilju“.

Pripremljeni govor je zaličio na opaske koje je Pauel dao prošle godine u Džekson Holu, kada je upozorio da je verovatna „neka patnja“ jer Fed nastavlja sa naporima da obori inflaciju na njegov target od dva odsto.

Ali inflacija je tada bila daleko iznad njenog trenutnog tempa. Bez obzira na to, Pauel je ukazao da je prerano za proglašenje pobede, čak i sa podacima od ovog leta koji su uglavnom na strani Fed-a. U junu i julu je došlo do ublažavanja tempa rasta cena, pri čemu je bazna inflacija porasla za 0,2 odsto svakog meseca.

„Niža mesečna očitavanja bazne inflacije u junu i julu su dobrodošla, ali dva meseca dobrih podataka samo su početak onoga što je potrebno da se izgradi poverenje da se inflacija održivo spušta ka našem cilju“, rekao je Pauel.

Pauel je priznao da su rizici dvojaki, sa opasnostima da se uradi previše i premalo.

„Učiniti premalo moglo bi omogućiti inflaciji iznad cilja da se ukoreni i na kraju zahteva da monetarna politika obori upornu inflaciju iz privrede po visokoj ceni za zapošljavanje“, rekao je i dodao da bi „previše moglo da nanese nepotrebnu štetu ekonomiji“.

Tržišta su bila nestabilna nakon govora, ali su akcije ojačale kasnije tokom dana, a prinosi na obveznice su blago porasli. Prošle godine tržište akcija je zabeležilo oštru korekciju nakon Pauelovog govora u Džekson Holu.

Izvor: CNBC, Momentum