Američka centralna banka, Fed, mogla bi da smanji tempo povećanja kamatnih stopa „već u decembru“, rekao je u sredu predsednik Fed-a Džerom Pauel, upozoravajući da je borba protiv inflacije daleko od kraja i da ključna pitanja ostaju bez odgovora, uključujući koliko će stope morati da porastu i u kom vremenskom periodu.

„Ima smisla da se ublaži tempo povećanja kamata kako se približavamo nivou koji će biti dovoljan da se smanji inflacija. Momenat za ublažavanje inteziteta povećanja kamata mogao bi doći već na sastanku u decembru“, rekao je Pauel na ranije najavljenom nastupu u Brookings institutu u Vašingtonu.

On je naglasio da ima još posla koji treba da se uradi kako bi se inflacija stavila pod kontrolu, ali da je to „manje važno nego pitanje koliko kamate moraju da se podignu da bi se kontrolisala inflacija i koliko dugo će biti potrebna primena restriktivne politike“.

Iako prvi čovek Fed-a nije dao procenu terminalne stope, rekao je da će biti „nešto viša“ od 4,6 odsto koliko su zvaničnici ove centralne banke naveli u septembarskoj projekciji.

Sa očekivanim podizanjem od 50 baznih poena u decembru Fed će ključnu kamatu podići na raspon od 4,25-4,50 odsto, što je najbrže povećanje kamata još 80-ih godina prošlog veka kada se Fed borio sa još većom inflacijom.

Investitori su snažno pozdravili Pauelovu najavu o usporavanju dizanja kamata. Indeks S&P 500 porastao je na današnjem trgovanju 3,1 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, skočio 4,4 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum