Čelnik američkog Fed-a Džerom Pauel potvrdio je u sredu da su verovatna nova povećanja kamata sve dok se napravi dodatni napredak u borbi sa inflacijom.

Govoreći pred Kongresom na predstavljanju polugodišnjeg izveštaja o monetarnoj politici, on je napomenuo da je prošlonedeljna pauza u dizanju kamata pre kratak predah nego indikacija da je Fed završio sa ciklusom dizanja kamata.

Članovi Odbora, kako su pokazale projekcije nakon okončanog junskog zasedanja Fed-a, očekuju do kraja godine povećanje kamate za 50 baznih poena. To bi moglo da znači dva povećanja od po 25 baznih poena sa sadašnjeg raspona kamate od 5,00-5,25 odsto.

„Inflacija je donekle ublažena od sredine prošle godine“, rekao je Pauel i dodao „da su inflatorni pritisci i dalje visoki, a proces vraćanja inflacije na dva odsto predstavlja dug put“.

Zvaničnici Fed-a generalno više posmatraju baznu inflaciju koja isključuje volatilne stavke kao što su cene hrane i energenata. Posmatrano kroz indeks troškova lične potrošnje ova inflacija je iznosila 4,7 odsto u aprilu, dok je bazni indeks potrošačkih cena u maju rastao na godišnjem nivou 5,3 odsto.

„S obzirom na to koliko smo daleko stigli, možda ima smisla pomeriti stope na više, ali to ćemo činiti umerenijim tempom“, rekao je Pauel odgovarajući na pitanja članova Kongresa.

Akcije na Volstritu zabeležile su pad nakon Pauelovog nastupa, pa je indeks S&P 500 oslabio pola procenta, a Nasdaq 1,2 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum