Čelnik američke centralne banke, Fed, Džerom Pauel u jučerašnjem obraćanju pred Kongresom upozorio je da bi kamatne stope mogle da dostignu više nivoe nego što su članovi monetarnog odbora ranije prognozirali.

„Poslednji ekonomski podaci bili su bolji nego što je očekivano, što sugeriše da će krajnji nivo kamata verovatno biti veći nego što je prvobitno prognozirano“, saopštio je Pauel putem unapred pripremljene objave. On je dodao da bi Fed bio spreman da ubrza tempo dizanja kamata ukoliko ukupni podaci budu ukazivali da je pooštravanje monetarne politike opravdano.

U decembarskoj oceni članovi Fed-a su prognozirali terminalnu stopu na nivou od 5,1 odsto, dok aktuelna tržišna očekivanja govore da bi kamate na vrhuncu mogle da dostignu 5,50-5,75 odsto.

Akcije na Njujorškoj berzi zabeležile su oštar pad na jučerašnjem trgovanju, u proseku od 1,5 odsto, dok su prinosi na trezorce zabeležili suprotan smer.

Takođe, značajno je skočila verovatnoća da će Fed na narednom zasedanju, 22. marta, ključnu kamatu podići za 50 umesto ranije očekivanih 25 baznih poena.

Izvor: CNBC, Momentum