Mera inflacije koju pomno prati američka centralna banka, Fed, usporila je prošlog meseca, što bi mogao biti još jedan znak da dugi rast potrošačkih cena gubi na snazi.

Izveštaj Ministarstva trgovine u petak pokazao je da su cene merene indeksom troškova lične potrošnje (PCE indeks) porasle za 5,5 odsto u novembru u odnosu na godinu dana ranije, što je pad u odnosu na revidirani rast od 6,1 odsto u oktobru i najmanje povećanje još od oktobra 2021.

Isključujući volatilne cene hrane i energenata, takozvana bazna inflacija je porasla 4,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu. To je takođe najmanji rast od oktobra 2021. godine.

Na mesečnom nivou cene su porasle za 0,1 odsto od oktobra do novembra, nakon rasta od 0,4 odsto u prethodnom mesecu. Bazne cene su porasle za 0,2 odsto.

Postoji verovatnje da Fed prati indeks troškova lične potrošnje pažljivije nego što čini sa indeksom potrošačkih cena Ministarstva rada. Indeks potrošačkih cena u u novembru usporio je na 7,1 odsto u odnosu na junskih 9,1 odsto na godišnjem nivou, što je bio najviši nivo američke inflacije u više od četiri decenije.

Uprkos ovom usporavanju inflacije, njena stopa i dalje prevazilazi dugoročni target Fed-a od dva odsto.

Izvor: Fortune, Momentum