Kineska kompanija PDD Holdings objavila je kvartalne rezultate poslovanja iznad očekivanja, zahvaljujući uspehu međunarodnog sajta za kupovinu Temu, ali i rastućem interesovanju potrošača za kinesku platformu za e-trgovinu Pinduoduo.

Prihod kompanije u prvom kvartalu porastao je 131 odsto na 86,81 milijardi juana (oko 12 milijardi dolara), što je bilo iznad konsenzusa od 75,66 milijardi juana.

Poštrošači u Kini se već neko vreme okreću povoljnijim trgovačkim platformama kao što su Pinduoduo i Douyin od kompanije Bytedance, nakon što su problemi na tržištu nekretnina i visoko lokalno zaduženje opteretili privredni rast zemlje.

Kompanijska aplikacija Temu, koja je lansirana u septembru 2022. godine, prodaje širok spektar proizvoda, od kojih su mnogi napravljeni u Kini, po najnižim cenama i veoma uspešno konkuriše platformama kao što su Shein i Amazon u SAD i na drugim tržištima.

Neto dobit kompanije skočila je u kvartalu sa 8,1 na 28 milijardi juana, dok je dobit po akciji od 20,72 juana znatno nadmašila konsenzus tržišta od 10,07 juana.

Troškovi prodaje robe skočili su 194 odsto na 32,7 milijardi juana, premašivši rast prihoda. Analitičari su očekivali rast ovih troškova na 30,78 milijardi juana, a iz kompanije su napomenuli da se ova ekspanzija troškova može pripisati povećanim naknadama za isporuku, naknadama za obradu plaćanja, troškovima održavanja i kol centara.

Platforma Temu se nedavno suočila sa pritužbama grupa potrošača, uključujući panevropsku potrošačku organizaciju BEUC, koja je prošle nedelje saopštila da je uložila pritužbu Evropskoj komisiji u vezi sa informacijama koje Temu daje oko prodavac na svojoj platformi i ispunjavanju EU bezbednosnih kriterijuma. Ova kompanija koja je na tržište EU ušla pre nešto više od godinu dana, saopštila da je da aktivno prilagođava svoju uslugu kako bi se uskladila sa lokalnom praksom i preferencijama i da je posvećena potpunoj usklađenosti sa zakonima i propisima tržišta na kojima posluje.

Akcije PDD Holdinga skočile su nakon objave rezultata oko tri odsto na 150 dolara i nalaze se u blagom plusu od početka godine.

Izvor: Reuters, Momentum