Niška duvanska industrija Philip Morris Operations objavila je godišnje rezultate poslovanja koji su prikazali rast prihoda kompanije uz tek neznatno povećanje profita.

Poslovni prihod u prošloj godini porastao je 8,7 odsto na 31,4 milijarde dinara, nakon što je u drugoj polovini godine nastavljen trend rasta iz prvih šest meseci.

Poslovna dobit je oslabila 1,4 odsto na 7,1 milijardu dinara, pre svega usled povećanja nabavne vrednosti prodate robe. Brže od prihoda rasli su i troškovi zarada, dok je niži trošak amortizacije doprineo većoj profitabilnosti.

Usled viših kamata na tržištu kompanija je skoro utrostručila dobitak iz finansiranja na 485,8 miliona dinara, što je doprinelo rastu neto profita od 1,6 odsto na 6,3 milijarde dinara.

Usporen rast profitabilnosti Philip Morris-a (u mlrd RSD)

I na kraju decembra kompanija je ostala izuzetno likvidna sa pozicijom gotovine od 8,5 milijarde dinara u odnosu na finansijski dug od svega 376 miliona dinara.

Kompanija već godinama akcionarima isplaćuje celokupan profit kroz dividende, a vlasnici prioritetnih akcija kojima se trguje na Beogradskoj berzi (DINNPB) ove godine mogu očekivati neznatno veći iznos od prošlogodišnjih 588,3 dinara po akciji.

Skupština akcionara kompanije biće održana u maju ili junu, a dan dividende je prema internim aktima kompanije 31. decembar.

Ove hartije su od početka godine u minusu 3,7 odsto, a trenutno se nalaze na ceni od 7.702 dinara.

Izvor: Philip Morris, Momentum