Švajcarski Philip Morris International najavio je velike planove za američko tržište povećavši ponudu za preuzimanje švedske firme Swedish Match AB, dok je uporedo preuzeo prava za distribuciju IQOS-a na ovom najvećem tržištu za alternativne pušačke proizvode.

Philip Morris je povećao cenu za preuzimanje švedskog proizvođača nikotinskih vrećica, Match, sa 106 na 116 kruna po akciji (transakcija vredna 15,8 milijardi dolara) što daje premiju od 52,5 odsto u odnosu na cenu akcija iz maja pre objave preuzimanja. Kompanija je saopštila da je ovo finalna ponuda za Match čije preuzimanje se nalazi u manjem zastoju nakon protivljenja fondova koji su očekivali bolju ponudu.

Takođe, Philip Morris je saopštio da je od Altrije preuzeo prava za komercijalizaciju IQOS-a na tržištu SAD za iznos od 2,7 milijardi dolara. Tržišni udeo IQOS-a u svetu porastao je na kraju septembra na 7,7 odsto dok je broj korisnika dostigao 19,5 miliona.

Kompanija je izvestila da je u kvartalu zabeležila pad prihoda od 1,1 odsto na 8,03 milijarde dolara, ali je to bilo znatno iznad očekivanja od 7,3 milijarde dolara. Prilagođena dobit po akciji (EPS) pala je 3,8 odsto na 1,53 dolara, ali je takođe bila iznad konsenzusa od 1,36 dolara.

Philip Morris je povećao očekivanja rasta obima pro forma isporuka na 2-3 odsto (ranije 1,5-2,5 odsto) i rasta prihoda na 6,5-8 odsto (ranije 6-8 odsto). Usled očekivanih negativnih kursnih razlika neznatno su smanjena očekivanja u pogledu prilagođenog pro forma EPS-a sa 5,23-5,34 dolara na raspon 5,22-5,33 dolara, što daje očekivani valutno neutralni rast od 10-12 odsto.

Akcije Philip Morris-a na jučerašnjem trgovanju pale su 1,7 odsto na 85,03 dolara, dok od početka godine beleže minus od 10,5 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum