Privreda evrozone je verovatno u trećem tromesečju zabeležila pad privredne aktivnosti i nema izgleda da će se uskoro vratiti na staze rasta, pokazuje septembarski pregled PMI pokazatelja koji publikuje S&P Global.

Kompozitni PMI pokazatelj koji predstavlja dobru meru stanja privredne aktivnosti porastao je u septembru na 47,1 poen sa avgustovskih 46,7 poena, što je bio njegov 33-mesečni minimum.

Iako je ovaj pokazatelj ostao duboko ispod granice od 50 poena, koja razdvaja privredni rast od kontrakcije, bio je iznad očekivanja analitičara okupljenih oko Reuters-a od 46,5 poena.

Očekuje se na osnovu objavljenih PMI podataka da bi BDP evrozone u periodu jul-septembar mogao da registruje minus 0,4 od odsto.

Uslužni sektor, koji dominira privredom ovog ekonomskog i političkog bloka, ojačao je se sa 47,9 na 48,4 poena, ali je to drugi mesec zaredom kako se nalazi u zoni kontrakcije. Objavljeni podatak je ipak bio bolji od konsenzusa od 47,7 poena.

Međutim, istraživanje pokazuje da bi ovaj oporavak mogao biti kratkog daha s obzirom da je indeks novih poslova u uslužnom sektoru pao sa 46,7 na 46,4 poena, njegov najniži nivo od februara 2021. godine.

Izvor: S&P Global

Proizvodni PMI pokazatelj je pao sa 43,5 na 43,4 poena, a u zoni kontrakcije se nalazi još od sredine prošle godine. Ovaj preliminarni podatak bio je ispod očekivane prognoze od 44,0 poena.

Činjenica da kompanije uveliko troše ugovorene poslove u dobroj meri se odražava na posrnuće industrijskog sektora. Indeks već ugovorenih poslova pao je na 38,1 sa 39,8 poena, što je najslabiji podatak još od vremena pandemije u maju 2020. godine.

Kada su u pitanju inflatorni pritisci, ulazni troškovi su porasli najbržom stopom u poslednja četiri meseca, ali se nalaze i dalje ispod proseka u poslednje tri godine. Kada su u pitanju prodajne cene, usled slabog potrošačkog sentimenta kompanije su ih povećale  u manjoj meri nego što je to bio slučaj u avgustu odnosno najslabijim intezitetom od februara 2021. godine.

Kada su u pitanju ključne privrede evrozone, poslovna aktivnost u Nemačkoj oporavila se sa avgustovskih 44,6 na 46,2 poena, ali je bila ispod konsenzusa od 47,2 poena. Kontrakcija u francuskoj privredi bila je još izraženija s obzirom da je septembarski PMI pao na 43,5 poena, ispod konsenzusa i avgustovskih 46,0 poena.

Izvor: Reuters, S&P Global, Momentum