Danas je počeo remont Rafinerije nafte Pančevo koji traje do 17. aprila, a tržište nafte biće uredno snabdeveno svim vrstama naftnih derivata tokom ovog perioda.

Istovremeno su zahvaljujući povećanju obima proizvodnje u prethodnim mesecima obezbeđene dovoljne količine zaliha za vreme trajanja radova, piše „Politika” pozivajući se na ovu naftnu kompaniju.

U ovom periodu će biti izvedeni planski remontni i investicioni radovi na većini procesnih postrojenja koji će omogućiti unapređenje proizvodnih procesa, kao i povećanje pouzdanosti rada postrojenja u prerađivačkom kompleksu NIS-a. Na radovima će, uz zaposlene u rafineriji, biti angažovano više od 2.000 zaposlenih eksternih izvođača, potvrdili su iz ove kompanije.

Sve aktivnosti biće izvedene u skladu sa strogim ekološkim standardima i pravilima bezbednosti i zdravlja na radu. Reč je o najvećem po obimu i kompleksnosti kapitalnom remontu u istoriji pančevačke rafinerije, a vrednost radova i investicija u razvoj procenjuje se na 95 miliona evra.

Remontom je planirana realizacija više od 10 investicionih projekata, kao i značajnog broja projekata investicionog održavanja. Remontne aktivnosti uključuju obavljanje pregleda i ispitivanje opreme pod pritiskom, što je predviđeno zakonskom regulativom Srbije.

Za vreme trajanja remonta obaviće se i aktivnosti koje uključuju izvršenje zahteva u oblasti bezbednosti i zdravlja u radu i zaštiti životne sredine, kao i zahteva zamene i regeneracije katalizatora. Investicioni radovi će omogućiti i unapređenje pouzdanosti rada postrojenja za proizvodnju benzinskih komponenti i gasova, kao i unapređenje industrijske bezbednosti i energetske efikasnosti na više postrojenja u Rafineriji nafte Pančevo.

Izvor: Politika, Momentum