Stanje na američkom tržištu rada u novembru bilo je mnogo bolje od očekivanja uprkos naporima Fed-a da višim kamatama uspori zaposlenost i obuzda inflaciju.

Izveštaj Ministarstva rada pokazao je da je tokom novembra kreirano 263 hiljade novih radnih mesta, znatno iznad očekivanja tržišta od 200 hiljada. Stopa nezaposlenosti od 3,7 odsto ostala je u skladu sa konsenzusom.

Oktobarski podatak sa tržišta rada revidiran je naviše sa 261 na 284 hiljade kreiranih radnih mesta.

Novembarske nadnice su takođe bile iznad očekivanja analitičara. Prosečna satnica porasla je na mesečnom nivou za 0,6 odsto, što je duplo više od očekivanja tržišta. Na godišnjem nivou satnice su porasle 5,1 odsto, takođe iznad očekivanja od 4,6 odsto.

Ugostiteljstvo i turizam su predvodili povećanje zaposlenosti sa 88 hiljada radnih mesta, dok su veliki dobitnici bili i zdravstvena nega (45 hiljada), vlada (42 hiljade) i ostale usluge (24 hiljade). S druge strane, maloprodaje su izgubile 30 hiljada radnih mesta, dok je sektor transporta i logistike takođe zabeležio pad od 15 hiljada.

Fjučersi na indekse akcija pretrpeli su oštru korekciju nakon objave izveštaja pa je indeks S&P 500 u minusu 1,7 odsto, dok je Nasdaq oslabio 2,2 procenta.

Izvor: CNBC, Momentum