Nemački proizvođač luksuznih sportskih vozila, Porsche, smanjio je izglede u pogledu prihoda i profita u tekućoj godini usled neočekivanih problema u snabdevanju, što je dovelo do oštrog pada akcija kompanije pre sutrašnje objave zvaničnih rezultata.

Poplave kod neimenovanog evropskog snabdevača onemogućili su valjano snabdevanje kompanije legurom aluminijuma, što je uticalo na proizvodnju svih njenih modela i verovatno dovelo do gašenja jedne ili više serija vozila.

Komponente karoserije napravljene od aluminijuma koriste se u svim serijama vozila koje proizvodi Porsche, a oslanjanje na dobavljača izložilo je kompaniju posebnom riziku. Ovo je samo još jedan u nizu problema kompanije kojem su prethodili problemi sa softverom, kašnjenje proizvoda, problemi u lancu snabdevanja i pad prodaje u Kini.

Uprava kompanije sada očekuje da će da ostvari godišnji prihod od 39-40 milijardi evra, što je smanjenje u odnosu na prethodnu prognozu od 40-42 milijarde evra.

Operativnu marginu kompanija sada očekuje u rasponu 14-15 odsto, što je takođe smanjenje u odnosu na prethodnu projekciju rasta od 15-17 odsto.

Zvanične poslovne rezultate kompanija će objaviti u sredu.

Još ranije je objavljeno da je Porsche u prvih šest meseci zabeležio pad isporuka za sedam procenata, nakon što je tražnja na kineskom tržištu dodatno oslabila.

Kompanija se takođe bori sa slabijim prodajom e-vozila, pa je u skladu sa time i redefinisala ciljeve u ovoj oblasti. Ranije je očekivala da će 80 procenata prodaje do 2030. godine činiti e-modeli, dok sada ovaj cilj „zavisi od tražnje potrošača i razvoja elektrifikacije“.

Akcije Porsche-a pri kraju trgovanja beleže pad od 5,4 odsto na 68,7 evra, što je znatno niže od cene u inicijalnoj ponudi akcija 2022. godine od 82,5 evra.

Izvor: Reuters, Momentum